ProAlpin.ro Blog

Unde dai si unde crapa…

Articolul de astazi este cat se poate de serios, desi condimentat cu putina… bucatarie!

„Bucataria e o oaza de realitate intr-o lume in care toate lucrurile pe care le facem ne mananca timpul: nevoia de informatie si alte false nevoi sociale.” (Irina Pacurariu, interviu Lumea Retetelor).

Am dat peste acest interviul din intamplare si da, sunt de acord cu ultima parte, insa nu cu prima. Cel putin in cazul meu, bucataria e o oaza de libertate atunci cand gustarile (din cele mai aromate, diversificate, exotice :)) sunt puse la dispozitie mea pentru a fi mancate!!

Si totusi, ce-are a face bucataria cu subiectele abordate pe blogul ProAlpin? Nu multe… spre nimic! Cu exceptia dnei Irina Pacurariu, care mi-a atras atentia in mod deosebit dupa ce am citit ca „[…]sotul ei, alpinistul Ticu Lacatusu, primul roman ajuns pe Everest […]” moment din care lectura a devenit mai interesanta.

In continuare va recomand filmul realizat de regizorul Alexandru Condurache care prezinta succint cele mai rasunatoare victorii din viata alpinistului roman Ticu Lacatusu, la 50 de ani de la ascensiunea varfului Everest, Romania deasupra lumii.

La data de 17 mai 1995, alaturi de echipa neo-zeelandeza condusa de Russell Brice, alpinistul roman cucereste Everestul pe traseul versantului nordic tibetan, fara oxigen artificial.

Pe scurt, evolutia alpinistului arata asa:

  • 1993, Elbrus – 5642m, Europa
  • 1995, Kilimanjaro – 5895m, Africa
  • 1995, Everest – 8848m, Asia,
  • 1996, Aconcagua – 6959m, America de Sud,
  • 1997, McKinley – 6194, America de Nord,
  • 2000, Carstensz Pyramid – 4884m, Australia/Oceania,
  • 2001, Mount Vinson – 4897m, Antarctica,
  • 2003, Machermo Pharulapche – 6200m, Asia,
  • 2004, Alpii Valesani, premiera mondiala, Castor – 4226m, Pollux – 4091m, Liskamm – 4527m, Europa
  • 2006, Mont Blanc – 4807m, Europa
  • 2008, Peak Europa – 6403m, Asia

Cea mai recenta aventura a alpinistului este din anul 2009 cand escaladeaza o serie de varfuri din Groenlanda si Antarctica:

  • Gunnsbjornsfeld -3700m, cel mai inalt varf din Groenlanda si Arctica,
  • Peak Capuccino – 3256m,
  • Petra Peak – 3300m, premiera mondiala, ascensiune solo,
  • Cone Peak – 3669m, al treilea varf din Groenlanda si Arctica;
  • Dome Peak – 3682m, al doilea varf din Groenlanda si Arctica.

Este de admirat faptul ca numeroasele sale succese poarta amprenta unei ambitii si staruinte de invidiat, in conditii foarte dificile, escaladand de cele mai multe ori neinsotit si fara oxigen artificial.

Acestea fiind spuse, va invit sa cunsultati si blogul personal al alpinistului (www.lacatusu.ro), asemeni altor mari personalitati din lumea sportului mai des mediatizate, Ticu Lacatusu este o emblema a tarii si un exemplu de viata pentru toti tinerii alpinisti.

 

Si pentru ca escalada nu se practica fara un echipament de escalada adecvat, iata sugestiile noastre pentru toti doritorii de aventura, fie in sali special amenajate, fie in salbaticia naturii 🙂

 Fotografie preluata de pe www.lacatusu.ro

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend