ProAlpin.ro Blog

5 Alternative practice de utilizare a betelor de trekking, mai putin stiute

utilizarea betelor de trekking - alternative practice

Utilizarea betelor de trekking incepe sa devina tot mai comuna pe drumuri accidentate, urcusuri si chiar in alergari sau simple plimbari de agrement. Desigur, cu modele potrivite.

Le folosesc chiar oameni simpli, nepusi neaparat pe fapte mari si pe ture montane lungi si istovitoare. O fac din niste motive clare, concentrate in avantajele oferite:

  • Stabilitate mai buna pe suprafetele dificile (umede, cu gheata, cu pietris);
  • Reducerea impactului asupra articulatiilor (protectia genunchilor si gleznelor);
  • Imbunatatirea vitezei de deplasare, simultan cu diminuarea efortului etc.

Utilizarea betelor de trekking: Unde se mai pot folosi?

In mod obisnuit, betele de trekking (mereu in pereche) se intrebuinteaza in activitati montane (drumetii, trail run etc.). Datorita versatilitatii incredibile, merita sa faca parte din echipamentul de baza, nu doar pentru mersul pe jos si alergare.

Instrumente de prim-ajutor

utilizarea betelor de trekking ca atela
Foto: www.pre-r.com

Speram sa nu ai vreodata trebuinta de trusa de prim-ajutor, insa pe munte si-n campari, e indicat sa ai mereu la-ndemana cateva ustensile, in caz ca…

In luxatie sau fractura, membrul trebuie imobilizat cumva. Betele de trekking, impreuna cu alte elemente care sigur stau in rucsac, se pot transforma in atele. Pentru fixarea membrelor accidentate se poate recurge de exemplu la centuri, curele, chingi, paracord, esarfe etc.

In combinatie cu prelata cort, pot forma un sistem de transportare a accidentatilor solid si totodata usor (targa). Apoi, la fel de bine, se poate improviza si o pereche de carje, servind la deplasarea persoanelor cu membre accidentate.

Eliberarea potecilor de obstacole

bete de trekking pentru eliberarea potecilor
Foto: www.archive.adventurealan.com

Vrand-nevrand, prin desimea padurilor, nu vei strabate doar poteci bine marcate si culoare curate. Utilizarea betelor de trekking poate fi de ajutor sa blochezi ramurile si plantele care blocheaza rutele.

Chiar daca nu ai patit-o, este neplacut sa te lipesti cu pielea de o panza de paianjen. Nici nu mai spunem cat de periculos pot fi pentru ochi si fata sa te surprinda crengi ascutite, plante iritante, arbusti cu ghimpi etc.

In deplasarile pe jos prin natura, imagineaza-ti betele ca pe niste extensii ale bratelor, cu care sa dai la o parte in mod neagresiv orice obstacol aparut.

Testarea suprafetelor

bete telescopice pentru testarea terenului
Foto: cnocoutdoors.com

Traseele nu-ti vor scoate-n cale doar pamant neted, cu o buna aderenta, ci si rauri, straturi de noroaie si de zapada. Despre ele nu stii nimic daca nu te-afunzi cu bocancii. Nu e un gest tocmai indicat data fiind posibila lor profunzime.

Insa lucrurile se schimba complet daca dispui de bete telescopice. Aceste accesorii te vor ajuta sa verifici unele zone necunoscute, fara insa sa risti ceva.

Controlarea adancimii apelor, noroaielor, zapezilor va face diferenta dintre agonie si extaz, dintre o drumetie confortabila si una neplacuta, in care poate te uzi de tot sau te manjesti.

De asemenea, inainte sa traversezi o apa inghetata despre care nu stii ca e sigura, cu miscari rapide, loveste de cateva ori stratul de gheata cu varful batului. Daca nu se crapa, probabil ca e destul de solid sa sustina greutatea unui om.

Protectie impotriva animalelor

bete de trekking impotriva animalelor
Foto: www.rei.com

Multe atacuri ale animalelor au loc din cauza ca oamenii le iau prin surprindere, nu pentru ca le vine pofta sa se infulece cu drumetii. Iar betele de trekking pot fi de ajutor. Nu te gandi la ele ca la o arma, insa pot deveni la nevoie un sistem de alarma.

In aventurile prin salbaticie, loveste-le de pietre si copaci sau unul de altul. Vei face suficient zgomot incat sa avertizezi fauna ca esti si tu pe-acolo. Nefiind dornice sa se intersecteze cu specia suprema, animalele se vor indeparta.

Daca trebuie in unele situatii, tot betele iti vor amplifica statura, adaugand inaltime. E un truc la care poti recurge pentru a intimida prezentele nedorite.

Comunicare la distanta

coduri de salvare
Foto: www.scoutwiki.scouts.org.za

In situatii exceptionale, dar nu neaparat, betele de trekking faciliteaza comunicarea la distanta (sol-sol si sol-aer).

Sistemul international include o serie de simboluri universal recunoscute de catre piloti, ce contribuie la facilitarea si coordonarea actiunilor de salvare.

Uneori, pot servi si la comunicarea la sol. De exemplu, tinute in paralel, in pozitie verticala deasupra capului, indica o urgenta, in timp ce tinute in X, semnaleaza nevoia unei pauze.

Pozitionate pe suprafate libere de vegetatie (ca se existe contrast, sa nu se confunde cu peisajul), cu ajutorul betelor se poate atrage atentia asupra unei situatii / stari.

semnalele corpului - coduri de salvare
Foto: www.scoutwiki.scouts.org.za

Sau, tinute in maini vor servi la prelungirea bratelor, facand semnalele corpului mai vizibile si mai usor de identificat.

Ce spui de utilizarea betelor de trekking si in alte situatii decat cele conventionale?

Cu toate ca unii inca le considera inutile, ai optime motive sa folosesti bete de trekking in aventurile outdoor. Dar nu vorbim doar de avantajele evidente, cum ar fi sa ofere mai multa stabilitate sau sa activeze musculatura bratelor.

Cu ele te vei descurca de minune si in alte imprejurari pe langa cele deja mentionate:

  • Inlocuitor pentru bete de cort;
  • Suport pentru rufe etc.

Foarte probabil ca nu mai ai nevoie sa te convingi ca devin un accesoriu important, asa cum este si rucsacul sau termosul pentru ceai.

Foto: www.montemlife.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend