ProAlpin.ro Blog

Va mai amintiti de Oina? A reinviat

Oina este un sport traditional romanesc si la un momentdat era raspandit pe intreg cuprinsul tarii. Jocul solicita o buna viteza de alergare, reflexe in miscarile de autoaparare de loviturile mingii, precizie in aruncarea si lovirea mingii.

Eu nu-mi prea amintesc. Singura mea tangenta cu oina a fost in scoala generala, cand la unele ore de sport, foarte rare, mai aruncam cate-o minge de oina. Nu tu reguli, nu tu joc de oina. Ba mai mult, pe cand eram la liceu am incercat sa caut cateva informatii despre oina (si despre un posibil campionat national), pe internet, dar n-am gasit mare lucru. Ba mai mult, parea sa fie o dispiplina pe moarte, sau chiar decedata deja.

Oina (hoina) este socotita un joc sportiv national pentru romani, avand, pe pamantul romanesc, o vechime de cel putin 6 secole, asa cum mentioneaza cronici si hrisoave care ii subliniaza popularitatea de care se bucura printre copii si tineri, printre osteni si voievozi,  fiind mentionat prima data in documente la 1364, in timpul domniei lui Vlaicu Voda (pe plaiurile Tarii Romanesti).

banner_robens_animat

Prin modul de desfasurare al jocului, oina are elemnte comune cu activitati sportive ce se desfasoara in alte tari, probabil cel mai cunoscut fiind baseball-ul american. Altele similare sunt jocul paume, din Franta, palsepool-ul din Finlanda, sau schlagball la nemti.

Prin 1899, ministrul invatamantului, Spiru Haret a introdus oina ca dispilina in scoli si la scurt timp se organizeaza concursuri scolare de oina.

In perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, oina isi capata locul printre celelalte sporturi, consolidindu-se organizatoric prin sectii, asociatii si competitii.

banner_bergans_animat_vara

Din pacate dupa 1990 acest sport a regresat foarte mult, aproape disparand complet. Insa, din fericire, Federatia Romana de Oina, a demarat o ampla actiune de repopularizare si revigirare a acestui sport traditional. In momentul de fata, oina se practica in peste 30 de judete.

Ba mai mult, am gasit in sfarsit regulile complete ale jocului, pe site-ul oficial al FROina. Si surprizele nu se opresc aici. Un videoclip recent, prezinta pe scurt istoria oinei:

 

ACS Straja Bucuresti a cucerit, la Constanța, al doilea sau titlu consecutiv de campioana nationala la oina de plaja, podiumul fiind completat de CS Brigada Gheraesti si ACS Frontiera Tomis Constanta, anunta Agerpress.

Avem oina! 😀

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend