ProAlpin.ro Blog

De ce ai nevoie de cel putin 3 saptamani de vacanta intr-un an?

Vacantele prelungesc viata | Care este durata potrivita?

Daca nu ti-ai luat inca zilele libere de care beneficiezi prin lege, grabeste-te s-o faci! Pentru ca vacantele prelungesc viata. Este opinia expertilor. Insa exista o conditie. Doar daca dureaza cel putin 3 saptamani.

De obicei, oamenii revin din concedii mai odihniti, doar dorm cat simt nevoia. Revin mai linistiti, doar isi iau o pauza si de la responsabilitati.

Nu in ultimul rand, se prezinta la intoarcere mai energizati. Ca doar si-au luat cu indestulare doza de vitalitate si de pofta de viata. Doar si-au facut plinul de mancaruri alese si nutritive (speram ca fara excese de zel).

Daca se intampla fix pe dos, poate fi nu din cauza lipsei de calitate, ci pentru ca pauza a fost prea scurta. O sustin oameni de stiinta.

Studiile confirma ca vacantele prelungesc viata!

Vremea frumoasa continua sa ne onoreze cu prezenta. Momentul pare numai bun sa profiti de de sfarsitul de saptamana si de concediul pe care l-ai tot amanat. Ar fi pacat sa risipesti aceasta oportunitate.

Un studiu al Universitatii din Helsinki, Finlanda, prezentat la Munchen in data de 28 august 2018 cu ocazia Congresului ESC (European Society of Cardiology), confirma ca vacantele prelungesc viata.

Deja toata lumea stie (unii din proprie experienta) cat de benefice sunt pentru sanatate iesirile in aer liber la munte sau la mare. Si ce imbunatatiri pot aduce calatoriile in viata de zi cu zi si in cea profesionala.

Mai nou, cercetatorii finlandezi au reusit sa dovedeasca chiar mai mult de atat.

Inceputul studiului

In timpul studiilor ce au durat 40 de ani si au fost initiate in anii 1970, acestia au tinut sub observatie 1200 de persoane de varsta mijlocie, nascute intre 1919 si 1934.

Participantii, oameni de afaceri, au fost constant monitorizati. Fiecare prezenta unul sau mai multi factori favorizanti pentru imbolnavirea cu o maladie cardiovasculara:

 • Fumat;
 • Obezitate;
 • Diabet;
 • Hipertensiune;
 • Hipercolesterolemie;
 • Trigliceride ridicate;
 • Intoleranta la glucoza.

Persoanele au fost impartite aleator in 2 grupuri:

 • De control (610 indivizi);
 • De interventie (612 indivizi).

Vreme de 5 ani, subiectii din grupul de interventie au fost consiliati indeaproape de catre specialisti in nutritie si fitness. Si li s-a cerut sa aiba un stil de viata sanatos:

 • Sa faca miscare potrivit unui program de antrenament;
 • Sa urmeze un regim alimentar echilibrat;
 • Sa renunte la viciul nicotinei;
 • Sa-si reduca masa corporala.

Cei la care masurile anterioare nu au dat rezultate, au primit si o medicatie corespunzatoare in vederea scaderii valorilor:

 • Colesterolului;
 • Tensiunii arteriale.

In schimb subiectii din grupul de control nu au primit consiliere si nu s-au supus vreunei restrictii ori vreunui regim special.

Rezultatele partiale si finale

Primele rezultate au fost consemnate in anul 1989 (la 15 ani de la demararea proiectului). Specialistii au constatat ca in grupul unde participantii s-au straduit sa-si amelioreze obiceiurile cotidiene, riscurile cardiovasculare au scazut cu 46 de procente comparativ cu grupul-partener.

Insa un lucru putin spus neasteptat si inexplicabil este ca numarul deceselor era mai mare tot in primul esantion analizat.

Concluziile finale ce sosesc in 2014, la o distanta de 4 decenii de inceput, continua sa surprinda. Pana atunci, rata mortalitatii ramane majora in grupul de interventie. Insa in urmatorul deceniu tinde sa se echilibreze intre cele 2 tabere.

Rezultatele cele mai imprevizibile au evidentiat corelatia dintre timpul redus de concediu si rata mortalitatii.

Mai exact, subiectii cu mai putin de 3 saptamani de vacanta au manifestat cu 37 % mai multe sanse sa plece ”dincolo” in intervalul 1974 – 2004 decat cei care si-au ingaduit concedii mai lungi de 3 saptamani.

In schimb membrii grupului de control au ramas imuni la numarul zilelor de vacanta. Practic pentru ei nu s-a schimbat nimic.

Concluziile studiilor: vacantele prelungesc viata

Privind in urma, oamenii de stiinta au dedus ca repercusiunile negative cauzate de un stil de viata mult prea solicitant, nu doar activ, se verificau strict la persoanele fara mult timp liber sau nu isi permiteau vacante atat de ”generoase”.

Concret, barbatii care faceau doar pauze scurte de la viata profesionala sfarseau prin a munci mai mult si a dormi mai putin. In cazul celor cu vacante mai lungi de 3 saptamani, efectul obtinut era opus.

Se poate spune ca stresul acumulat reuseste sa contracareze ansamblul beneficiilor obtinute prin interventiile pozitive (terapii, diete, antrenamente etc.).

Ba mai mult, studiosii cred ca insasi multimea interventiilor, schimband rutina, poate avea un impact psihologic negativ. Pentru ca de multe ori schimbarea nu te scapa de stres, ci te incarca.

Profesorul Timo Strandberg de la aceeasi universitate observa ca in epoca respectiva, controlarea stresului nu constituia o masura de preventie impotriva patologiilor cardiovasculare. Insa in prezent devine necesara la persoanele predispuse la imbolnavire.

De aici oamenii nu trebuie sa inteleaga ca educatia la sanatate ar putea fi nociva. Sau ca este mai salutar stilul de viata hazardat, cu vicii, sedentarism si alimentatie haotica.

Asa cum a conchis profesorul universitar, recomandarile tind spre diminuarea dozei si intensitatii stresului ca parte esentiala in programele dedicate reducerilor riscurilor cardiovasculare.

Acelasi profesor Strandberg explica pe scurt ca nu trebuie inteles ca stilul de viata sanatos poate compensa munca grea si intensiva sau lipsa / amanarea vacantelor.

Exista motive reala ca lumea sa creada ca vacantele prelungesc viata. Acest lucru se explica prin faptul ca faciliteaza relaxarea, reducand riscul de imbolnavire in seama aparatului cardiovascular si prelungind speranta de viata.

Concluziile grupului de cercetatori sunt ferme si indica drept durata optima pentru concedii un minim de 21 de zile.

Recomandarile noastre

Prin urmare, da-i bataie! Bifeaza cat mai curand in calendar urmatoarea vacanta! Responsabilitatile de la serviciu mai pot astepta, insa sanatatea ta, nu!

Dar inainte, fa o vizita intr-unul din punctele magazinului cu echipament de munte si camping ProAlpin din Brasov sau Sibiu!

Iar daca vii de departe, incepe-ti aventura printre rafturile platformei online! Cauta imbracamintea, incaltamintea si accesoriile de care ai nevoie in viitoarea calatorie, iesire la munte, drumetie sau campare!

Foto: www.travtasy.com

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend