ProAlpin.ro Blog

WWF sustine necesitatea protejarii ultimilor sturioni salbatici din Dunare

WWF Romania sustine necesitatea protejarii ultimilor sturioni salbatici din Dunare si dupa finalul lui 2015, prin continuarea prohibitiei.

„Specii aparute acum 200 de milioane de ani, sturionii sunt azi pe cale de disparitie. Cauza o reprezinta pescuitului excesiv, inainte de prohibitia totala aflata in vigoare pana la finalul anului si, in prezent, pescuitul ilegal pentru caviar. O masura necesara, dar nu suficienta pentru protejarea sturionilor, ar fi continuarea prohibitiei dupa finalul anului 2015. In acelasi timp, este necesara crearea unor mecanisme prin care pescarii sa fie sustinuti pentru a obtine venituri din surse alternative. Conform datelor obtinute in cadrul proiectului Life+ <<Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii>>, conservarea sturionilor este sustinuta si de autoritatile implicate direct, precum si de catre pescari”, se spune intr-un comunicat al WWF Romania.

banner_bergans_animat

Pentru a intelege mai bine fenomenul ce a dus la declinul sturionilor, WWF a dezvoltat un proiect menit atat sa adune informatii relevante din teren, cat si sa informeze comunitatile locale, pescarii, companiile si autoritatile. S-au realizat doua serii de interviuri fata in fata cu partile implicate direct, in 2013 si in perioada aprilie-iunie 2015. Astfel, a fost evidentiat rolul si impactul fiecarui actor principal din aceasta situatie, precum si modul in care s-a schimbat atitudinea acestora fata de situatia sturionilor.

„Sturionii sunt specii prioritare pentru WWF, atat la nivel national, cat si regional sau international. Acest proiect reprezinta doar un pas in viziunea noastra de conservare a populatiilor de sturioni si vom continua, alaturi de partenerii nostri, sa dezvoltam proiecte menite sa asigure protectia si refacerea populatiei de sturioni, dar si pentru renaturarea Deltei si luncii Dunarii. Viitorul sturionilor depinde de strategii care iau in considerare, atat bunastarea comunitatilor locale, cat si pastrarea si refacerea habitatelor de care depind acestia. Eforturile noastre sunt directionate si spre modelarea politicilor si strategiilor nationale si regionale care vizeaza conservarea sturionilor, in baza studiilor realizate de institutele de cercetare”, a adaugat Magor Csibi, directorul WWF Romania.

banner warmpeace

Finalul lui 2015 marcheaza 10 ani de cand sturionii din Dunare sunt protejati printr-o prohibitie totala, in Romania. Interdictia se aplica, de asemenea, si pentru vanzarea de produse, cum ar fi carne si caviar, provenite de la sturionii salbatici din Dunare.

Din 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate de Conventia privind comertul international cu specii salbatice de fauna si flora pe cale de disparitie (CITES). Acest lucru inseamna ca sturionii si produsele provenite de la acestia trebuie sa fie insotite de documentele CITES in comertul international si tot caviarul trebuie sa poarte etichete CITES. Chiar daca etichetarea nu este necesara pentru caviarul produs in Statele Unite ale Americii, daca produsul vine pe piata din Uniunea Europeana (UE) trebuie sa aiba eticheta CITES.

Despre autor Vezi toate articolele Site autor

Nascut, crescut, rafinat in orasul de la poalele Tampei. Prefera confortul cabanelor si drumetiile de o zi, doua.
Traseul preferat: Muntii Fagarasului (Cabana Sambata - 1401 m) - Fereastra Mare a Sambetei - 2188 m

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alatura-te celor peste 2900 abonati

Esti primul care afla cele mai tari oferte si mereu la curent cu noutatile.

Ne bucuram ca ai apreciat articolul!

Send this to a friend