Șosete

Momentan nu exista produse care sa corespunda criteriilor selectate. Puteti vizualiza mai jos o parte dintre brandurile recomandate.

Drumetiile implica mersul pe jos, motiv pentru care nu doar bocancii trebuie sa fie alesi cu grija, ci si sosetele. 

Pe ranga rolul termoreglator, sosetele de drumetie trebuie sa previna formarea bataturilor, ele avand si rolul de a preveni contactul pielii cu bocancul, evitand astfel frecarea si aparitia leziunilor la nivelul picioarelor.

Asadar, sosetele trebuie sa ofere confort optim, trebuie alese in functie de anotimp, de tipul si durata drumetiei/ activitatii outdoor.

  • Inaltimea sosetelor: Inaltimea potrivita a sosetelor se va reflecta in protectia contra efectelor abrazive ale incaltamintei asupra piciorului. Este important ca sosetele sa fie suficient de inalte incat sa nu permita bocancilor de munte sa intre in contact direct cu pielea, pentru a nu exista frecare.
  • Nivelul de amortizare: este in raport direct proportional cu grosimea sosetelor si gradul de izolare termica.
  • MaterialulLana merinos este principala fibra naturala folosita la sosetele de drumetie datorita proprietatilor termoizolante ale lanii chiar si in conditiile in care este uda. De regula, lana merinos este combinata cu fibre sintetice precum poliesterul si nailonul, rezultand o tesatura cu rezistenta sporita la uzura. Exista si sosete de munte realizate din lana merinos in combinatie cu lana de alpaca, care este o lana cu moale cu proprietati termice deosebite. Procentul de lana merinos poate varia, in general fiind suficienta o valoare de 40-50% lana merinos in compozitia sosetelor de drumetie. Pentru persoanele mai friguroase sau pentru conditii de vreme foarte rece, se poate opta pentru un procent mai mare de lana merinos ~80%.  

Sosetele de drumetie contin, de asemenea, si elastan, pentru elasticitate si potrivire mai buna pe picior.

  • Marimea potrivita: O regula simpla dar de maxima importanta pentru a minimiza riscul aparitiei basicilor, bataturilor sau a altor leziuni este alegerea sosetelor de marime potrivita. Sosetele prea mici preseaza piciorul si pot ingreuna circulatia sanguina, iar sosetele de drumetie prea mari produc cute, care, datorita frecarii, pot produce leziuni la nivelul picioarelor. 

La ProAlpin gasesti sosete de drumetie atat pentru sezonul de vara cat si pentru sezonul de iarna, de la branduri specializate in productia de sosete outdoor, precum Comodo, realizate din materiale cu proprietati tehnice aparte:  

    Polycolon® - este un material hidrofob din fibre fine de polietilena cu uscare foarte rapida, dezvoltat de producatorul austriac Schoeller. Elimina umiditatea la exterior si pastreaza piciorul uscat.

    COOLMAX® - material conceput din poliester care preia vaporii de apa si ii transporta rapid catre exterior, reusind astfel sa mentina un efect de termoreglare chiar si in timpul activitatilor intensive.

    ISOLFIL® - tesatura premium din polietilena. Are o conductibilitate termica mica, reusind astfel sa mentina o temperatura constanta.

 Mai multe informatii despre importanta sosetelor tehnice in articolul: Cum sa alegi cele mai bune sosete de drumetie